Ekonomi

Batman'da 'Altın Sarısı Umutlar' Toprakla Buluştu

Batman Valisi Ekrem Canalp'in öncülüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen "İkinci Ürün Yağlık Ayçiçeği Ekiminin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, çiftçilerin alın teri bereketli topraklarla buluşuyor.

Abone Ol

Bu proje hem il ekonomisine hem de tarımsal verimliliğe önemli katkılar sağlıyor.

İkinci Ürün Ayçiçeği Ekim Projesiyle Ekonomiye Büyük Katkı

Vali Ekrem Canalp'in 2023 yılında başlattığı ve üreticilerden olumlu geri dönüşler alan ayçiçeği ekimini yaygınlaştırma çalışmaları, 2025 yılı üretim sezonunda da devam etti. Özellikle Kozluk ve Beşiri ilçelerinde ikinci ürün ayçiçeği ekimi başarıyla gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Sayın Valimizin 2022 yılında başlattığı, Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi'nin desteklediği proje kapsamında 25 çiftçimiz 2.100 dekar alanda ikinci ürün ayçiçeği ekimini başarıyla tamamladı." dedi. Aydın, projenin detaylarını şu sözlerle aktardı: "Bakanlığımız tarafından %75 hibeli 106 paket tohum üreticilerimize dağıtıldı. Ayrıca Batman İl Özel İdaresi tarafından %100 hibeli 127,5 ton gübre, 900 litre tarımsal ilaç ve 250 litre yaprak ilacı üreticilerimize dağıtılmıştır."

Aydın, projeye destek veren başta Vali Ekrem Canalp olmak üzere, İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na teşekkürlerini iletti. Bu uygulamanın faydalarına değinen Aydın, "Bu uygulamayla hububat hasadı sonrası topraklar atıl kalmaktan kurtulurken, suyun tasarruflu kullanılması ve münavebe yöntemiyle toprak verimliliği korunuyor. Üreticilerimiz ise ikinci üründen elde ettikleri gelirle kazançlarını artırıyor." ifadelerini kullandı.

İkinci ürün yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında değerlendiriliyor. Bu sayede boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılıyor. Proje, Batman'ın tarımsal potansiyelini artırarak hem yerel ekonomiyi güçlendiriyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.