Turan, "Uyuşturucu bu memlekette çocuklarımızın ve gençlerimizin başına bela olmuş. Yetkililer ise günü kurtarma derdindeler" ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Başkan Turan, görevini layıkıyla yapmayanları eleştirerek, "Gözlerimizin önünde çocuklarımız ve gençlerimiz ölüyor. Bu işin ağababaları hâlâ ortalıkta cirit atıyor. Ama kullanılan gençlerimiz ise cezaevlerinde çürüyor. Bu gençlerimizi cezaevlerine değil, onları kazanmamız lazım" dedi. Batman Valiliği'nin son açıklamasında 700'den fazla uyuşturucu tutuklusu olduğunu hatırlatan Turan, yetkililerin bu konuda yeterince proje üretmediğini savundu. "Türkiye'nin neresine gidersem Batman konusu açılınca ilk tartışmamız uyuşturucu oluyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Artık yeter analar ağlamasın, gençlerimiz ölmesin. Batman Şoförler Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız" şeklinde konuştu.
"Topyekûn Toplumsal Seferberlik Gerekiyor"
Batman genelinde uyuşturucu ile mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle değil, topyekûn bir toplumsal seferberlikle başarılabileceğini vurgulayan Başkan Turan, Milletvekilleri, Valilik, Belediye, Baro, Emniyet, Siyasi Partiler, Odalar, STK’lar, basın, kanaat önderleri, aşiretler ve iş insanları başta olmak üzere toplumun tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Turan, bu seferberliğin ilk adımını atmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Turan, uyuşturucu kullanımının ve ticaretinin bitmesi için çok yönlü ve kararlı bir mücadele gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Okullarda uyuşturucu karşıtı eğitimler artırılmalı, çocuklara küçük yaşlardan itibaren bilinç kazandırılmalı. Gençlerin 'merak', 'özenti' ya da 'arkadaş baskısı' gibi nedenlerle uyuşturucudan uzak durması için psikolojik destekler ve rehberlik sistemleri kurulmalı. Ailelere yönelik eğitimler ile ebeveynler, çocuklarında tehlike işaretlerini daha erken fark edebilmeli."
Sportif ve Kültürel Faaliyetler Artırılmalı, AMATEM Hemen Kurulmalı
Gençlerin boş zamanlarını sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmesi için spor salonları, gençlik merkezleri, sanat atölyeleri gibi alanların artırılması gerektiğini ifade eden Başkan Turan, "İş ve meslek edindirme kursları ile işsizlik azaltılmalı; çünkü işsiz gençler uyuşturucuya daha çok yönelir. Mahalle düzeyinde gönüllü gençlik çalışmaları teşvik edilmeli" dedi.
Emniyetin uyuşturucu satıcılarına karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürmesi, "torbacı" tabir edilen sokak satıcılarına karşı ciddi takip yapılması ve sınır bölgelerinde uyuşturucu kaçakçılığına karşı daha sıkı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Turan, "Uyuşturucuya karışan kamu görevlileri varsa mutlaka cezalandırılmalı ve kamuoyuna güven verilmelidir. Bağımlı kişilere sadece ceza değil, tedavi imkânı da sunulmalı" diye konuştu.
Başkan Turan sözlerini, "Batman’da AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) gibi merkezler kurulmalı, sayısı artırılmalı, ulaşım kolay olmalı. Ailelerin, çocuklarının bağımlı olduğunu gizlemeden yardım alabileceği gizlilik esaslı danışma hatları kurulmalı. İmamlar, öğretmenler, mahalle muhtarları gibi toplum önderleri bu konuda aktif rol almalı. Batman’daki yerel sivil toplum kuruluşları, bu konuyla ilgili kampanyalar, toplantılar ve destek grupları organize etmeli. Sosyal medya ve yerel medya, uyuşturucu karşıtı kampanyalara destek vermeli. Gençlere anlamlı bir yaşam amacı sunulmalı. Dini, kültürel ya da manevi değerlerle kendini boşlukta hissetmeyen bireyler yetiştirilmeli. Batman gibi şehirlerde aile bağlarını güçlendirme çalışmaları yapılmalı" diyerek tamamladı.