Kültür-sanat

Göbeklitepe'den Karahantepe'ye Neolitik tarih Şanlıurfa'da yeniden yazılıyor

- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı: - "Taş Tepeler Projesi dünyanın en büyük arkeoloji projesi. Dünyanın her yerinden arkeologlarımız orada çalışıyor. Eylül ayında Karahantepe'de Japon bilim insanları da kazıya başlayacak" - "Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'ni, dünyanın en büyük neolitik araştırma ve sergileme merkezine dönüştürüyoruz"

Abone Ol

ŞANLIURFA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - EŞBER AYAYDIN - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Taş Tepeler Projesi'nin "dünyanın en büyük arkeoloji projesi" olduğunu belirterek, "Dünyanın her yerinden arkeologlarımız orada çalışıyor. Eylül ayında Karahantepe'de Japon bilim insanları da kazıya başlayacak." dedi.

Yazgı, Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali'nde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin Türkiye'yi dünya arkeoloji haritasında ilk sıraya taşıdığını belirterek, Karahantepe'nin sahip olduğu benzersiz bulgularla bu süreci ve konumu bir üst seviyeye daha götüreceğini vurguladı.

Karahantepe'nin Göbeklitepe kadar önemli bir nokta olduğuna dikkati çeken Yazgı, şunları söyledi:

"Daha birçok noktamızda da kazılar devam ediyor. Taş Tepeler Projesi dünyanın en büyük arkeoloji projesi. Dünyanın her yerinden arkeologlarımız orada çalışıyor. Eylül ayında Karahantepe'de Japon bilim insanları da kazıya başlayacak. Karahantepe'yi yıl sonuna kadar, çatısını bitirip, ziyarete açmak için çabalayacağız."

- "Urfa'yı tüm yönleriyle tanımalarını istiyoruz"

Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un öncülüğünde başlatılan Taş Tepeler Projesi'nin şu anda farklı höyüklerde sürdürülen kazılarla dünyada eşi benzeri olmayan bir bilimsel altyapı sunduğunu belirtti.

Geçen yıl bin bilim adamının katıldığı önemli bir kongre yaptıklarını anımsatan Yazgı, "Şu anda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'ni, dünyanın en büyük neolitik araştırma ve sergileme merkezine dönüştürüyoruz. İnsanların Urfa'yı tüm yönleriyle tanımalarını istiyoruz." dedi.

Şanlıurfa'nın son yıllarda kültür turizminde büyük sıçrama yaşadığını belirten Yazgı, yalnızca geçen yıl Göbeklitepe'yi 750 bin kişinin ziyaret ettiğini, son bayram döneminde ise alana girişte yoğunluk nedeniyle ziyaretçilerin zaman zaman kapıda bekletilmek zorunda kaldığını söyledi.

- "İnsanlık tarihinin bilinmeyenlerine ışık tutacak nitelikte"

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında, Şanlıurfa Müzesi'nin deposunda bugüne kadar hiç sergilenmemiş eserlerin ilk kez gün yüzüne çıkarıldığını bildiren Yazgı, "Bu eserler, sadece bölgenin değil, insanlık tarihinin de bilinmeyenlerine ışık tutacak nitelikte." dedi.

Yazgı, Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının insanlığın tarıma geçiş süreci, sosyal yapıları ve inanç sistemlerine dair ezberleri bozduğuna, Neolitik dönemle ilgili yanlış bilinen veya doğrulanmamış pek çok bilginin de yeniden, daha doğru yazılmasına katkı sağladığına dikkati çekti.

Hem yerli hem yabancı turistin kültür turizmine artan ilgisini de değerlendiren Yazgı, Türkiye'nin bu alanda kısa sürede dünyada ilk üçte yer alabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.