Eğitim, Z kuşağı ve dijitaleşmeye dair detayların konuşulduğu röportajda, Rektörümüz Prof. Dr. İdris Demir, dijital dünyada yürüyebilmek için Batman üniversitesinin bu eksendeki uyumuna değindi.

Batman Üniversitesi rektörü Prof.Dr İdris Demir ‘le yaptığımız sohbetler, gazetecilik faaliyeti açısından ciddi anlamda bilgilendirici, doyurucu ve ufuk açıcı oluyor.

Ağzından çıkan her cümleyi, her kelimeyi ve her mesajı düşünerek söyleyen rektör hoca, Batman’da yapılan çalışmalarla ilgili Gündeme Dair programında yaptığı değerlendirmede çok kıymetli bilgileri paylaştı.

Prof. Dr İdris Demir, Batman Üniversitesinde yapılan hizmetlerle ilgili verdiği bilgilerde ortaya koyduğu bilimsel veriler, Batman Üniversitesinin geleceği açısından son derece umut verici.

Mansur Obut ve Mustafa Toprak’ın birlikte hazırlayıp sunduğu Gündeme Dair programında sorduğumuz soruları ve cevapları ilginize sunuyoruz.

rektor-2

Mansur Obut:  8 Şubat 2021 tarihinde Batman’da göreve başladınız. O günden bugüne yaklaşık 15 ey geçti, geçen süreç hakkında bilgi verir misiniz?

Prof.Dr. İdris Demir: Mansur bey, öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Az öce ifade ettiğiniz gibi yaklaşık 15 aydır saat mefhumunu düşünmeden öğrencilerimize, evlatlarımıza, ciğerparelerimize verebileceğimizin en iyisini, sunabileceğimizin en kalitesini üretmenin gayreti içindeyiz. Göreve başladığımız günden bu yana önceliğimiz, üniversitemizin görünürlüğünü artırmaktı bu konuda gözle görülür bir şekilde epeyce bir yol aldık.

Hazırlamış olduğumuz paneller, konferanslar, bilgi şölenleri, sergiler, konserler ile Batman Üniversitesi bir marka üniversite olma yolunda adım adım ilerledi.

Davet ettiğimiz konuklar, ilimizi ziyaret ettikten sonra heybelerinde bu şehrin güzel insanlarıyla ilgili çok güzel anılar, çok güzel dostluklar biriktirerek ayrıldılar. Bilimsel çalışmaların üniversitemize katkısı olduğu gibi, Batmanımızı gerek ülkemizde gerekse uluslararası düzeyde tanıtıyor olmanın kıvancını yaşadık.

Mustafa Toprak: Saygıdeğer hocam, Batman üniversitesini tercih edecek öğrenciler Batman üniversitesini tanımak isteyeceklerdir, bizlere kısaca üniversiteyi tanıtır mısınız?

Prof.Dr. İdris Demir: An itibariyle üniversitemizde 10 fakülte bulunmaktadır ancak yakın zaman da iki tanesi YÖK tarafından kapatılacak. Neden? Çünkü Türkiye’de teknik eğitim fakülteleri öğrenci azlığından dolayı kapatılamaya gidiyor, teknoloji fakülteleri de benzer bir durumla karşı karşıya bulunuyor. Önümüzdeki dönemde bahsettiğim sebeplerden dolayı fakülte sayımız sekize düşecek.

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSLİĞİ %100 İNGİLİZCE OLACAK…

Laboratuvarları ve kıymetli akademisyenlerimizin bulunduğu çok kaliteli mühendislik fakültelerimiz var.  Göreve geldiğimizde öğrenci azlığı nedeniyle öğrenci alamama durumuyla karşı karşıya kalmıştı ancak ürettiğimiz bir formül sayesinde petrol ve doğal gaz mühendisliğini %100 İngilizce programına dönüştürecek alt yapımızı hazırladık. İnşaat mühendisliği bölümü içinde aynı çalışmayı yaparak senatodan karar aldık, YÖK’e gönderdik, kararı bekliyoruz.

rektor-1

Mustafa Toprak: İngilizce programı diş hekimliği fakültesi için gerçekleştirmek mümkün mü?

Prof.Dr. İdris Demir: Biliyorsunuz diş hekimliği fakültesine bizden önceki dönemlerde başvurulmuştu. Ancak bu başvuru biz göreve başladığımız dönemde askıda bekleyen bir çalışma olarak bekliyordu. Biz bu yapılan başvuruya sahip çıkarak, üzerine giderek ve süreci takip ederek, nerede olduğunu dert edinerek, mayıs ayı içinde, yani göreve başladığımız ilk üç ay içinde YÖK’ten onay almasını sağladık.

Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kadrosu için an itibariyle 3 öğretim üyemiz var ancak bu fakülte için en az 8 öğretim üyesi olmalı. Biz en kısa zamanda bu sayıya ulaşmayı hedefliyoruz.

2022–2023 eğitim ve öğretim yılında yeni kurulan diş hekimliği fakültesine 20 öğrencinin yerleşmesi için Batman Üniversitesi Senatosunda bir karar aldık, yerleşen öğrencilerimizin Dicle Üniversitesi diş hekimliği fakültesinde eğitime başlaması için gerekli yazışmalar yapıldı.

Dicle Üniversitesi Senatosunun gönderdiğimiz bu kararı kabul etmesiyle birlikte her İki üniversitenin ortak senato kararı, YÖK’e aktarıldı, kararı bekliyoruz.

YÖK olumlu bir karar verirse öğrencilerimiz Batman Üniversitesi kimliğiyle Dicle Üniversitesi Diş hekimliği fakültesinde ders görmeye başlayacaklar.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ŞEHİR HASTANENİN KOMŞUSU OLACAK…

Diş Hekimliği Fakültesi için bir diğer adım ise fakülte binasının yapılmasıdır. Bina yapımı için Batman Belediyesi tarafından fakültemiz için yeni çevre yolunda yapılacak 500 yataklı şehir hastanesine 300 metre mesafede yer tahsisi yapılmıştır.

Bir önceki Valimiz Hulusi Şahin’in b u konuda çok kıymetli katkıları olmuştur. Huzurlarınızda bir Batmanlı ve kurum yetkilisi olarak kendisine şükranlarımı iletmek istiyorum.

Bu bağlamda Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Binası Projesinin şu anda Cumhurbaşkanlığında onayda beklediğini ifade etmek isterim.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HOCALARI BATMANLILARA HİZMET EDECEK…

Sayın Ekrem Canalp Valimizle diş hekimliği fakültesinin sürecini konuşmak üzere İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Semih Canpolat ve diğer yetkililerle birlikte bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik.

Fakültenin yapım süreci tamamlanıncaya ve ilimizde diş hekimliği için eğitim ve öğretim başlayıncaya kadar çok nitelikli olan 3 öğretim üyemizin, sağlık il müdürlüğünün göstereceği yerde bilgi ve deneyimlerini halkımızın hizmetine sunmaları için gerekli çalışmalara başladık.

Mansur Obut:  Gelişen bir şehir olmamıza rağmen neden aynı dönemde kurulmuş olan Karabük üniversitesinin öğrenci sayısına ulaşamıyoruz?

Prof.Dr. İdris Demir: Göreve başladığımız günden bu yana biz öğrenci sayısının artırılması için büyük bir gayretin içine girdik. Nitekim görevi aldığımızda 12865 olan öğrenci sayısı 13552’ye yükseldi. Bu bağlamda 15 aylık bir süre içinde eğitim kadromuzu yükselttik. Batman üniversitesinin görünürlüğü ve faaliyetleri arttıkça talepte artıyor.

2021 yılında ÖSS ile illere göre kayıt yapmış öğrenci sayısı istatistiğine göre 53 ilden 3047 öğrenci üniversitemize kayıt olmuş. Elbette itibarlı fakülte sayılarımız arttığında öğrenci sayımızda da bir artış olacak. Zaten bizim derdimizde yaptığımız sistematik çalışmalarla öğrenci sayısını arttırmaktır.

Açmış olduğumuz yeni bölümlerle, kurmuş olduğumuz yeni fakültelerle, var olan bölümlerimizi gerek nicelik olarak ancak sadece nicelik olarak değil aynı zamanda öğrencilerimize vermeye çalıştığımız nitelikli öğretim sayesinde öğrenci sayımızın yükseleceğine inanıyoruz.

Buna ilaveten öğrencilerimizin tuttuğunu koparabilen, kendisini ifade edebilen bireyler olmaları için gerçekten insanüstü bir çaba harcıyoruz. Ve bir sonuç olarak aldıkları mesleki eğitimde uzmanlaşmalarını ve derinlere inebilmelerini istiyoruz.

Bununla da yetinmediğimiz gibi bu kez mezun olan ve olacak öğrencilerimizle ilgili neler yapabileceğimizin çalışmalarını yapıyoruz. Kurduğumuz kariyer geliştirme merkezi sayesinde, öğrencilerimizi mezuniyet sonrası mesleki hayata hazırlıyoruz.

Kısacası verdiğimiz mesleki eğitimin öğrencilerimizin mesleki hayatına yön verebilmesi için kurumların beklentilerini alıyor, bunun için bir aksiyon üretiyor ve sürekli bir arayış içinde büyük emek sarf ediyoruz.

Batmanda siber koza laboratuvarı kurarak gençlerimize dijital oyunların ve diğer bilişim çalışmalarının nasıl yapılacağını öğreteceğiz.

rektor-4

Mustafa Toprak: Z kuşağını Batman Üniversitesine çekmek için bir çalışmanız var mı?

Prof.Dr. İdris Demir: Batman Üniversitesinde yaptığımız çalıştay, konferans ve seminerle metaverse konuşuldu, sanal gerçeklik konuşuldu, yazılım konuşuldu, artık buraya doğru ilerlediğimize göre gerek üniversitemizin öğretim elemanı kadrosunda gerekse de bunu gerçekleştireceğimiz laboratuvar anlamında bu şartları hazırlamaya çalışıyoruz.

Öğrencilerimiz kuracağımız siber koza laboratuvarında mentorleri aracılığıyla siber güvenlik duvarlarını nasıl aşacaklarını öğrenecekler. Bizim öğrencilerimiz bu eğitimi alarak dijital dünyada yürümeyi öğrenecek.

Malumunuz bilim sorgulayarak ilerler, bizde öğrencilerimizin sorgulayarak ilerleyebilmesi için Z kuşağını anlamaya çalıyor ve onlar için alt yapıları hazırlamaya gayret ediyoruz.

Biz öğrencilerimizin medya okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, siber okuryazarlığı ve hatta bu yılın eylül ayında batı raman kampüsünde kuracağımız BİSLAB yani borsa İstanbul laboratuvarı sayesinde öğrencilerimizin finansal okuryazar olmasını sağlayacağız.

Bununla birlikte biz Z kuşağı için müfredat hazırlarken, Batmanlı çocuklarımıza ağabeylik ve ablalık yapacak, onlara örnek olacak öğrencileri yetiştirmenin telaşı içinde koşturuyoruz.

Bununla birlikte biz öğrencilerimizi karar alma süreçlerine dâhil ederek, onlara değerli olduklarını hissettirerek katılımcı çalışmaları ön plana çıkardık. 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÖĞRENCİLERİMİZE ÜCRETSİZ YEMEK DAĞITILMASI İÇİN…

Bu konuyla ilgili Ekrem Canalp valimizi ziyaret ettim, konuyu kendisine ilettim, bu uygulamanın önümüzdeki yıl devam etmesi için protokol yapmak istediğimizi vurguladım.

Biz ortaya koyduğumuz çabaya, emeğe ve gayrete, Belediyemizin, Valiliğimizin ve tüm paydaşlarımızın dâhil olması arzusu içinde olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Bu konuyla ilgili bir ilerleme kaydedildiğinde mutlaka sizlerle paylaşmış olacağız.

Bu arada bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. 15 Kasım 2021 tarihinde yaptığımız ücretsiz yemek protokolü sayesinde öğrencilerimizin kütüphaneleri kullanma sıklığı müthiş bir oranda artış gösterdi.

Biz bunlarla da yetinmedik 6 aylık bir sürede kalitemizi tüm birimlerimizde tescilledik. Bunlara ilaveten biz öğrencilerimizi bu sürece dâhil ederek onları ne kadar önemsediğimizi gösterdik.

Mansur Obut:  Rektör hocamın görev sonuna kadar bir hedefi var mı?

Prof.Dr. İdris Demir: Benim en büyük hedefim ve hayalim, Batman Üniversitesini bir marka üniversite haline getirmektir.

Şu anda 53 ilden öğrencimiz var, bu neden 81 il olmasın?

Şu anda 53 ilden 3000 öğrencimiz var, neden 81 ilden 8000 bin öğrenci olmasın?

Biz reel olarak hareket ederek doğru adımlar atmaya özen gösteriyoruz.

Bölgesinde adından söz ettiren bir üniversite olmasını istiyoruz.

Batman Üniversitesinin bir kimliği olsun istiyoruz.

Ve bu anlamda da çok bilinçli hareket ediyoruz.

İhtisaslaşmış, kaliteli, nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmek istiyoruz.

Küresel ve uluslararası alana açılmış bir üniversite istiyoruz.

Mansur Obut:  Birçok üniversitenin futbol takımı var, Batman Üniversitesinde bir futbol takımı kurmak mümkün mü?

Prof.Dr. İdris Demir:  Her Batmanlı genç malumunuz olduğu üzere Batman Petrolsporludur, bu manada öncelikle şampiyon olan takımımızı yürekten tebrik ediyorum.

Öğrencilerimize birçok sosyal ve kültürel etkinlikler yaptığımızı takip ediyorsunuz. Yaz mevsimine giriyor olmamıza rağmen, öğrencilerimizin tiyatro çalışmaları devam ediyor. BESYO’da sportif faaliyetlerde elde ettiğimiz başarılı sonuçlarımız var.

Bahsettiğiniz konuyla alakalı beşeri ve finansal sermaye sağlandıktan sonra neden olmasın? Bununla ilgili arkadaşlarımız bir çalışma yapacaktır.

rektor-5

Mustafa Toprak: 13650 aile çocuklarını size emanet etmiş, üstlendiğiniz görev büyük fedakârlık ve zorluklar barındırıyor. Göreve atandıktan sonra hayatınızda neler değişti?

Prof.Dr. İdris Demir:  Büyük değişiklikler oldu zira bir öğretim üyesi olarak hayatı, kitap, defter, makale ve akademi ile yoğrulmuş bir kişi iken, apayrı sorumluluk gerektiren idari konular tabi ki ciddi sorumluluklar gerektiriyor.

Bilimsel bilginin sistematiği olan bilim adamı kimliğinin yanı sıra, bir idareci kimliğinizin de olması gerekiyor. Hamdolsun ki şu kısa zaman zarfı içinde bu sorumlukları edinebilmeyi başardık.

İdris Demir olarak benim yaklaşımım şu şekildedir; vatanını en çok seven, görevini en iyi şekilde yapandır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu görevi bize emanet etti, anne ve babalar çocuklarını bize emanet ettiler, bizde bu anlamda öğrencilerimizi ve üniversitemizi en iyiye taşıma kaygısı içindeyiz.

Kendimizden ödün vererek, ailemizi ihmal ederek bu görevi sürdürürken huzurunuzda ailemin bana sunmuş olduğu katkıdan dolayı teşekkür ediyor, Allah onların nefeslerini ensemizden eksik etmesin diye dua ediyorum.

Samimi sorunuza karşılık olarak samimi bir cevap vermem gerekirse, çocuklarının başını okşayan bir baba iken, artık çocuklarının başını okşayamayan bir baba haline geldik.

Tek derdimiz, bize emanet edilen evlatlarımızın yoluna bir ışık olmaktır. 

Mustafa Toprak: Batman bir enerji ve petrol şehri, enerji derken aklımıza kıymetli büyüğümüz ve hemşerimiz İbrahim Halil Kırşan geliyor, Enerji zirvesiyle ve katılımcılarla ilgili bilgi verir misiniz? Sanayi şehri Batmanla ilgili nasıl bir çalışma içindesiniz?

Prof.Dr. İdris Demir:  İbrahim Halil Kırşan, alanında uzman, TOBB enerji meclis başkanı, hem bir bürokrat olarak hem bir devlet adamı olarak hem de bir Batmanlı olarak çok büyük başarılara imza atmış bir hemşerimiz, buradan kendisine saygılarımızı gönderiyoruz.

An olarak bir çalıma gerçekleştiriyoruz, SANTEK dediğimiz sanayi ve üniversite işbirliği çerçevesinde açmış olduğumuz programlar sayesinde, öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarını birleştirip çalışmalarını ilerletebiliyor.

Batman üniversitesi olarak endüstriyel 4.0 kapsamında yapay zekayla tanımlanmış, kodlanmış, yazılımı yapılmış, tarım ürünlerinin depolanması için ziraat fakültemiz olmadığı halde mühendislik fakültesi üzerinden büyük silolar, depolama alanları yapabilmek adına biz buna nasıl katkı sunabiliriz, bunun gayreti içindeyiz.

Yaptığımız işbirlikleri ve akademik çalışmalarla Batman’ı 2030 yılına hazırlıyoruz.

Mustafa Toprak: Devlet Üniversiteleri arasında bir rekabet olması gerektiğini düşünüyor musunuz? Varsa Batman Üniversitesinin rakip olarak gördüğü üniversite hangisidir? Batman Üniversitesinin küreselleşme çabasını görüyoruz, bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Prof.Dr. İdris Demir:  YÖK her üniversitenin kendi alanında ihtisaslaşmasından ziyade, kaynakların ortak kullanılmasını amaçladığı bir çalışması var. Bizde bu anlamda misyon farklılaşması, bölgesel kalkınma anlamında enerji alanında biz ihtisaslaşma üniversitesi olduk.

30 Haziranda partnerimiz olan Azerbaycan neft ve sanayi üniversitesi ile ortaklaşa yapacağımız kongreye uluslararası katılım olacak. Evet, biz üniversitemizi küresel dünyaya açmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 2022 yılı takvimi içinde yurtdışından katılım sağlayan ve sağlayacak olan birçok kongreye ev sahipliği yaptık.

Ekim ayında yurtdışından katılımcıların ilimize geleceği, uluslararası elektrik ve elektronik mühendislik kongresini ilk defa Batmanda gerçekleştireceğiz.

Mansur Obut:  Programı kapatamadan önce izleyicilerimize nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Prof.Dr. İdris Demir:  Buradan öğrencilerime seslenerek hayallerinin peşinden koşmalarını tavsiye ediyorum. 18-19 Haziranda LYS sınavına girecek genç kardeşlerimizin, emeklerinin karşılığını alacakları başarılı bir sınav geçirmelerini diliyorum.

Rahmetli babamın bizlere çalışın, çalışın ve yine çalışın tavsiyesini bende genç kardeşlerime aracılığınızla iletmek istiyorum. İmkânsızlıkların sizi sınırlamasına asla izin vermeyin. Unutmayın hayalinizi gerçekleştirmenin yolu çalışmaktan geçiyor. Bu anlamda LYS sınavı Batman’da 37 binada gerçekleşecek. Ben bu kardeşlerimizin hayallerini ve umutlarını gerçekleştirecekleri güzel bir sınav geçirmelerini diliyorum. Bana bu fırsatı verdiği için Batman Gap Tv’ye teşekkür ediyorum.